De Oorsprong

Naar aanleiding van een facebookbericht van auteur/biograaf Herman Broers over het leggen van de struikelsteen op 12 oktober 2019 voor verzetsman Jo Leo Snoep, ontstond bij initiatiefnemer Marco Hulsebos de gedachte om de verhalen achter de Kamper struikelstenen om te zetten in muziek. In zijn optiek beklijft muziek beter dan geschreven woord, raakt het een diepere emotie en kan verhalen overdragen aan meerdere generaties. Marco Hulsebos is creatief ondernemer in de cultuursector en binnen de Kamper musicscene geen onbekende. 

Het bericht van Herman Broers

Herman Broers had voor de kleinzonen van Snoep het verzetsverhaal van Snoep achterhaald, omdat deze in de oorlogsjaren veel contact had met Dr. Kolff. Broers is biograaf van Kolff en wist op die manier het verhaal te achterhalen. Toen Hulsebos zijn facebookbericht zag, heeft hij Broers gebeld om zijn complimenten over te brengen. “Wat gaaf dat je dit als mens voor iemand anders doet: de puzzelstukken van een familiegeschiedenis leggen.”, vertelde Hulsebos Broers. Broers schrijft in zijn bericht dat ‘wij’ het zijn die deze verhalen levend moeten houden. Zeker als de generatie die de tweede wereld oorlog heeft meegemaakt niet meer onder ons is. 

Het facebookbericht van Herman Broers is hier online te lezen

In het telefoongesprek met Broers ontsprong het idee bij Hulsebos om de verhalen achter de Kamper struikelstenen om te zetten in muziek. Broers introduceert het vervolgens enthousiast bij de Stichting Kamper Struikelstenen. De secretaris van Stichting Kamper Struikelstenen, Joop van Dijk, was meteen razend enthousiast. “Het is een prachtig initiatief, ik hoop dat vele schrijvers dit willen steunen. Muziek verbindt, in dit geval ook de tijd van toen met de tegenwoordige tijd. De verhalen achter de struikelstenen krijgen op deze manier wellicht meer diepgang en worden toegankelijker voor een breder publiek.” 

Hulsebos heeft vervolgens gesproken met de kunstenaar om hem te informeren over de plannen voor Struikelstenen in Muziek. Hij reageerde erg positief en onderschreef de gedachte dat muziek de diepere emotie raakt en beter beklijft. Ook om met muziek een blijvend karakter te geven aan zijn gedachtegoed sprak hem erg aan. “Of course I do support this idea, would be great to see this happen.”, aldus Gunter Demnig. 

Uit de zeer enthousiaste reacties op de vraag voor medewerking aan dit project, bleek dat het project ook door de diverse generaties songwriters, tekstdichters en verhalenvertellers uit Kampen breed ondersteund wordt. Dat er later ook beeldend kunstenaars zouden aanhaken, onderschrijft dit nogmaals. Het leidde tot spontane samenwerking tussen creatieven die elkaar eerder niet persoonlijk kenden. 

Met als uniek resultaat 26 composities en 26 beelden, die samen het monument vormen voor de in Kampen gevallen slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Kleinzoons Mart en Wouter de Waard van Jo Leo Snoep leggen de struikelsteen ter nagedachtenis aan hun grootvader. De steen ligt voor de toenmalige woning van Snoep aan de De la Sablonièrekade.